Agnieszka poleca domową wersję chleba bez dodatku mąki. Wypiek pełen jest dobrych składników – zdrowy, pożywny… no i rewelacyjny w smaku!
Sprawdzi się m.in w diecie ‘keto’, ale nie tylko. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, która pozwoli urozmaicić codzienną dietę.
A co dobrego oprócz smaku dla nas? Spójrzmy..
-> siemię lniane – ma działanie ochronne na układ krążenia oraz działanie przeciwzapalne
-> migdały – obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają jej przepływ
-> ziarna słonecznika – pomagają obniżyć stężenie „złego” cholesterolu we krwi
I to tylko niektóre z pozytywów! Mamy nadzieję, że dłużej nie trzeba już przekonywać nikogo do upieczenia swojego pierwszego ziarnistego chleba 🙂
Chleb bez mąki
Składniki:
* 4 jajka
* 250g słonecznika
* 60g migdałów – słupki, paski
* 100g siemienia lnianego
* 40g nasion chia
* 20g otrębów (można zamienić na płatki owsiane)
* 30g pestek dyni – do posypania
* 1 płaska łyżeczka soli
Jajka zmiksować na gładką masę. Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, nasiona chia, otręby i sól.
Wszystko wymieszać, wyłożyć do foremki wyściełanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej masłem), wyrównujemy. Całość posypujemy pestkami dyni. Pieczemy około godziny w 160°C.
Smacznego! 🙂
Zerknij na pozostałe przepisy TUTAJ i zadbaj razem z nami zdrową, a jednocześnie pyszną dietę! #zdrowamicha
A może masz ochotę podzielić się swoim pomysłem? Podeślij przepis na przepisy@locosport.pl
Jeśli lubisz pozytywną atmosferę, ogromną ilość motywacji, wsparcia i zrozumienia, a także bezwarunkowej akceptacji, koniecznie wpadnij do naszej facebookowej grupy JESTEM LOCO!
Przypływ mocy gwarantowany!
BURAK ĆWIKŁOWY to nieocenione źródło składników mineralnych. Ma zbawienny wpływ na naszą odporność, moc, na nasze zdrowie.
Często jest...