Bez mąki, ze smakiem.

Agnieszka  poleca domową wersję chleba bez  dodatku mąki. Wypiek pełen jest dobrych składników – zdrowy, pożywny… no i rewelacyjny w smaku! 🙂
Sprawdzi się m.in w diecie ‘keto’, ale nie tylko. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, która pozwoli urozmaicić codzienną dietę. 

 

 

A co dobrego oprócz smaku dla nas? Spójrzmy..
 -> siemię lniane – ma działanie ochronne na układ krążenia oraz działanie przeciwzapalne
 -> migdały –  obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają jej przepływ
 -> ziarna słonecznika – pomagają obniżyć stężenie „złego” cholesterolu we krwi
I to tylko niektóre z pozytywów!  Mamy nadzieję, że dłużej nie trzeba już przekonywać nikogo do upieczenia swojego pierwszego ziarnistego chleba 🙂

 

Chleb bez mąki

Składniki:

* 4 jajka

* 250g słonecznika

* 60g migdałów – słupki, paski

* 100g siemienia lnianego

* 40g nasion chia

* 20g otrębów (można zamienić na płatki owsiane)

* 30g pestek dyni – do posypania

* 1 płaska łyżeczka soli

Jajka zmiksować na gładką masę. Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, nasiona chia, otręby i sól.

Wszystko wymieszać, wyłożyć do foremki wyściełanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej masłem), wyrównujemy.  Całość posypujemy pestkami dyni. Pieczemy około godziny w 160°C.

Smacznego! 🙂

Zerknij na pozostałe przepisy TUTAJ i zadbaj razem z nami zdrową, a jednocześnie pyszną dietę! #zdrowamicha

A może masz ochotę podzielić się swoim pomysłem? Podeślij przepis na przepisy@locosport.pl

Jeśli lubisz pozytywną atmosferę, ogromną ilość motywacji, wsparcia i zrozumienia, a także bezwarunkowej akceptacji, koniecznie wpadnij do naszej facebookowej grupy JESTEM LOCO!

siemie czysta micha