“Uwielbiam cukinię ” napisała Patrycja i podesłała przepis na szybki MIX z wykorzystaniem tego warzywa
Warto, by CUKINIA często gościła na Waszych stołach. Zalicza się ją do tzw. ekologicznych. Są to tego typu warzywa, które nie kumulują w sobie metali ciężkich ani azotanów. Co dodatkowo bardzo istotne, zwłaszcza dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością, cukinia należy do warzyw odznaczających się niskim indeksem glikemicznym (IG cukinii wynosi 15).
Jej neutralny smak sprawia, że będzie wdzięcznym dodatkiem do potraw wieloskładnikowych, np. leczo. Potrafi też błyszczeć w roli głównej, choćby jako warzywo nadziewane innymi pysznościami.
Pieczona, surowa, gotowana i zmiksowana na krem, kiszona…. Pomysłów i przepisów jest mnóstwo!
Szybki MIX z cukinią
Składniki:
* cebula mała
* pół cukinii średniej
* kiełbasa z drobiu ok 100-150 g
* garstka żółtego sera na górę
* łyżeczka masła
Podsmażyć na łyżce masła pokrojoną w plasterki kiełbasę, a gdy się zarumieni dodać piórka cebuli i zeszklić. Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię i pozwolić by przeniknęła aromatem dania.
Przed samym podaniem posypać całość tartym serem i gdy zacznie się on delikatnie ciągnąć… jeść i cieszyć się każdym kęsem!
Największe atuty: szybkość i prostota
Smacznego 🙂
Zerknij na pozostałe przepisy TUTAJ i zadbaj razem z nami zdrową, a jednocześnie pyszną dietę! #zdrowamicha
A może masz ochotę podzielić się swoim pomysłem? Podeślij przepis na przepisy@locosport.pl