Przypływ mocy gwarantowany!
BURAK ĆWIKŁOWY to nieocenione źródło składników mineralnych. Ma zbawienny wpływ na naszą odporność, moc, na nasze zdrowie.
Często jest składnikiem przetworów, zup, coraz częściej też spożywa się go na surowo – pokrojonego w cienkie plastry lub w formie tartej. Warto wzmacniać się sokiem wyciśniętym ze świeżego buraka, a także kisić z różnymi smacznymi dodatkami.
W przepisie, który poleca Iwonka, główną rolę odgrywa jeszcze inna wersja tego warzywa, mianowicie pieczona. Równie smaczna i bogata w składniki odżywcze. Takie carpaccio, to zdrowa przekąska z dużą ilością żelaza i witaminą C, która pomaga mu się wchłaniać. Danie syci, przepysznie smakuje i dodaje mocy!
A oto przepis na CARPACCIO Z PIECZONYM BURAKIEM
Składniki:
* 2-3 duże pieczone buraki
* 1 szklanka rukoli
* kostki sera typu feta
* sól i pieprz
* sos: 100ml oliwy z pestek winogron, 100ml sosu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy typu dijon, 2 łyżeczki miodu, szczypta ziół
* prażone migdały / słonecznik / dynia
Buraki kroimy w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem. Pokrywamy rukolą, na której kruszymy ser. Całość polewamy sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami.
Bo siła tkwi w prostocie!
Smacznego :-*
Zerknij na pozostałe przepisy TUTAJ i zadbaj razem z nami zdrową, a jednocześnie pyszną dietę! #zdrowamicha
A może masz ochotę podzielić się swoim pomysłem? Podeślij przepis na przepisy@locosport.pl