…czyli talerz w koreańskim stylu!
Magda podzieliła się z nami swoją autorską i – co ważne – przetestowaną na sobie propozycją obiadu.
Zdjęcie jest autentycznym zdjęciem dania, które sama przygotowała. Magda jest aktualnie na diecie, dlatego z czystym sumieniem może polecić to danie wszystkim aktywnym, a jednocześnie odchudzającym się 🙂
Jak wspomniała, kaloryczność wystarcza by nie czuć głodu. Składniki są tak dobrane, bo dostarczać wszystkiego, co potrzebne i spalać się w dobrym tempie!
BIBIMBAP WEGETARIAŃSKI
kcal: 617,02 / białko: 25,28g / tłuszcz: 25,26g / węglowodany 78,95g
Składniki:
Cukier: 0,5 łyżeczki (2,5g)
Jajko: 1 sztuka (50g)
Kukurydza konserwowa: 5 łyżek (75g)
Marchew: 2 sztuki (90g)
Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5g)
Pieczarki: 100 g
Ryż brązowy: 60g
Sezam (nasiona): 2 łyżki (20g)
Sok z cytryny: 2 łyżki (12g)
Sos sojowy ciemny: 2 łyżeczki (10g)
Szpinak: 1 garść (25g)
Tofu twarde: 50g
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki, pieczarki w plastry. Tofu pokroić w kostkę, polać sosem sojowym. Przesmażyć pieczarki skropione sokiem z cytryny, ściągnąć z patelni. Wlać oliwę, przesmażyć tofu.
Na talerzu ułożyć marchewkę, liście szpinaku, odsączoną kukurydzę, usmażone tofu i pieczarki. Na środku ułożyć ugotowany ryż. Na ryżu ułożyć usmażone jajko sadzone. Całość oprószyć ziarnami sezamu.
Smacznego 🙂