Kotleciki z kaszy kuskus z warzywami
1. Szklanka kaszy kuskus;
2. Szklanka wrzątku lub gorącego bulionu;
3. Ulubione warzywa mrożone, lub w sezonie prosto z targu (ogrodu) np. brokuł, kalafior, fasolka, marchewka, por, papryka. Kto co lubi!
4. Jajko;
5. Przyprawy – sól, pieprz, kurkuma i papryka słodka do smaku;
6. Do obtoczenia bułka tarta lub mąka kukurydziana.
A robimy to tak:
1. Kaszę zalewamy wrzątkiem lub bulionem. Czekamy kilka minut aż wchłonie całą wodę.
2. Warzywa gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy (dobrze by były już małe kawałki)
3. Mieszamy kaszę z warzywami, dodajemy jajko, dodajemy przyprawy wg własnego uznania. Formujemy w kotleciki i obtaczamy w bułce tartej/mące. Następnie kładziemy na patelni i smażymy.
Moja rada:
Róbcie małe kotlety by się nie rozpadały w trakcie smażenia.
Kotleciki podaję same, lub z sosem pomidorowym, albo majonezowo pomidorowym (nie zalane, ale jako dodatek do maczania)
Smacznego!
Aga